Μυκάλης 5 Νέα Σμύρνη, ΤΚ 17123 | Τηλ. 210 9340344 | Email: info@danceforever.gr

SAMBA

Η πραγματική καταγωγή της μουσικής της Samba είναι από την Αφρική. Η Samba ως χορός εμφανίστηκε στη Βραζιλία τον 17ο αιώνα από αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν εκεί και συνόδευαν τις θρησκευτικές τελετές τους με μουσική της Samba. Οι Ευρωπαίοι άποικοι όμως, επέβαλαν τον χριστιανισμό στους σκλάβους και τιμωρούσαν κάθε άλλου είδους λατρεία με θάνατο. Οι σκλάβοι προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή τη θρησκεία τους «μεταμφίεσαν» τις θρησκευτικές τελετές τους σε χορευτικά πάρτι, όπου συγκεντρώνονταν και χόρευαν δοξάζοντας τον θεό τους υπό τη μουσική της Samba.
Η Samba παραμένει μέχρι και σήμερα ο πιο δημοφιλής χορός στη Βραζιλία διατηρώντας αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά της (σε αντίθεση με τον τρόπο που χορεύεται σε Ευρώπη και Αμερική). Το 1925, η Samba διαδόθηκε στην υπόλοιπη Αμερική ως χορός για ζευγάρια μέσα από χορευτικές ταινίες και τελικά εισήχθη στην Ευρώπη εξαιτίας της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει.

Είναι ένας χορός γεμάτος ζωντάνια, κέφι, δράση, αισθησιασμό και πάθος. Η  κινήσεις του γίνονται Ζιγκ-ζαγκ, προοδευτικά, κυκλικά, με έντονο ρυθμό και συνεχή ταλάντευση , με συγχρονισμό, με ευθείς δυνατούς βηματισμούς , βαρύτητα, ευλυγισία και ελαστικότητα. Η χαρακτηριστική της κίνηση είναι η κίνηση bounce action η οποία  προέρχεται από την πίεση και το τέντωμα στα γόνατα και στην γωνία του ποδιού στήριξης με το πόδι που ακολουθεί. Κάθε πίεση διαρκεί περίπου τον μισό χρόνο ενός χτύπου της μουσικής (3/4+1/4) του χτύπου και 1 ολόκληρο χτύπο. Ο βαθμός της ταλάντευσης, διαφέρει από βήμα σε βήμα. Χορογραφικά κινείται κυκλικά, προοδευτικά, με σημεία ελευθέρου χορού, στατικά και προς τους θεατές. Χαρακτηριστική είναι η εμπρός πίσω σαν εκκρεμές κίνηση (pendulum action) και τα οκτάρια στην μέση. Η διάρκεια-ρυθμός των κινήσεων είναι διαφορετικός σε κάθε βήμα.