Μυκάλης 5 Νέα Σμύρνη, ΤΚ 17123 | Τηλ. 210 9340344 | Email: info@danceforever.gr
7 Oct

STRETCHING

by admin5 |Oct 7, 2017 |0 Comments

Οι διατάσεις είναι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό την ανάπτυξη της μυϊκής ευλυγισίας, ελαστικότητας και της αρθρικής ευκαμψίας. Στα αγγλικά οι διατάσεις ονομάζονται Stretching και η ακριβής μετάφραση του στα Ελληνικά είναι τέντωμα. Οι διατατικές ασκήσεις κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν, επεκτείνουν τους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε stretching τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για 1 λεπτό ανά άσκηση και ο βασικός λόγος είναι για να διατηρήσουμε την ευλυγισία μας. Όσο μεγαλώνουμε, η ευλυγισία γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη καθώς μας βοηθά να κινούμαστε καλύτερα και να μειώνουμε την πιθανότητα τραυματισμού. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, π.χ. λάθος στάση σώματος, πρέπει να πιέσουμε τους μύες εκείνης της περιοχής και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια των διατάσεων σε αυτούς.

Ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερωθεί στις διατάσεις εξαρτάται από την εστίαση, τους στόχους, την διάρκεια, την επιβάρυνση της προπόνησης και από το είδος της αθλητικής δραστηριότητας. Η χρονική διάρκεια ποικίλει, από λίγα λεπτά όπως για παράδειγμα 5-10 λεπτά, και να φτάσει έως και τα 60 λεπτά αν εκτελείται ένα ολόκληρο μάθημα διατάσεων.

Ένα απλό πρόγραμμα συστηματικών διατάσεων, μπορεί να διατηρήσει την ευλυγισία – ελαστικότητα των μυών καθώς και την ευκαμψία – κινητικότητα των αρθρώσεων σε πολύ καλά επίπεδα ειδικότερα αν βρίσκεστε στην τρίτη ηλικία.

Τα οφέλη των διατάσεων δεν περιορίζονται μόνο στις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στις καθημερινές απλές δραστηριότητες. Η άνιση ανάπτυξη διαφόρων μυών του σώματος και η έλλειψη ευκαμψίας μπορούν να συντελέσουν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης του σώματος.

Το κλειδί για μια υγιή – φυσική στάση του σώματος είναι η ισορροπία μεταξύ της δύναμης και της ευλυγισίας – ελαστικότητας των ανταγωνιστών μυών. Αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται άριστα μέσα από τις ασκήσεις και τα προγράμματα διατάσεων.

5 λόγοι για να κάνουμε διατάσεις

 

 • Για να αποκτήσουν οι κινήσεις μας το φυσιολογικό τους εύρος.

 

 • Για να αυξηθεί η ελαστικότητα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών.

 

 • Για να βελτιωθεί η απόδοσή μας στα προγράμματα ασκήσεων.

 

 • Για να αυξηθεί η μυϊκή αίσθηση τόσο στους γυμνασμένους όσο και στους αγύμναστους μυς.

 

 • Για να ανακουφιστούν τα νεύρα που πιέζονται από βραχείς μυς και δημιουργούν πόνους.

Πόσο ωφελείται το σώμα μας


Η συστηματική άσκηση με μυϊκές διατάσεις έχει θετική επίδραση σε όλο το σώμα, γιατί το ανακουφίζει από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, δημιουργεί ένα αίσθημα αποσυμφόρησης από το στρες, χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τους πόνους που οφείλονται σε πιασίματα, έντονη σωματική δραστηριότητα, άσκηση ή υπερβολική καταπόνηση. Eπιπλέον, οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και πιθανόν βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών, γιατί αυξάνουν την ευκαμψία των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών.

Πότε πρέπει να αποφεύγουμε τις διατάσεις


Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και αρκετές ακόμα περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει περιορισμός ως προς την επιλογή της μίας ή της άλλης άσκησης. Για παράδειγμα, αν οι διατάσεις γίνονται από άτομα τα οποία έχουν αυξημένη αρθρική ευκαμψία (υπερευκαμψία) ή γίνονται με λανθασμένο τρόπο, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη -πέρα από το φυσιολογικό- χαλάρωση των αρθρώσεων. H αυξημένη αυτή αρθρική χαλάρωση μεγιστοποιεί τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και αυξάνει τις πιθανότητες μυϊκών τραυματισμών.

Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν

 • Oι ασκούμενοι που έχουν χαλαρούς συνδέσμους ή υπεραυξημένο -πάνω από το φυσιολογικό- εύρος κίνησης θα πρέπει να αποφεύγουν τις διατατικές ασκήσεις. Tα άτομα αυτά δεν χρειάζονται stretching, αλλά ασκήσεις ενδυνάμωσης.
 • Oι διατάσεις αντενδείκνυνται αν ο ασκούμενος έχει: οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, ενεργό τραυματισμό, φλεγμονή, διάστρεμμα ή θλάση, πρόσφατο κάταγμα. • Αν είστε παχύσαρκος, έχετε εκτεταμένες ευρυαγγείες, χρησιμοποιείτε κορτιζόνη σε οποιαδήποτε μορφή, αν το δέρμα σας έχει μειωμένη ελαστικότητα και παρουσιάζει ραγάδες, έχετε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα, έχετε κάνει λιποαναρρόφηση ή άλλη χειρουργική επέμβαση, αν έχετε βάλει προθέματα σιλικόνης, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε απαραίτητα το γιατρό σας, πριν εκτελέσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα που επιβάλλει το τέντωμα των περιοχών του σώματος.
7 Oct

PILATES

by admin5 |Oct 7, 2017 |0 Comments

Το Pilates προσφέρει ένα δυνατό και ευλύγιστο σώμα με ομοιόμορφα δουλεμένους μυς, απαλλαγμένους από περιττό όγκο. Προσφέρει εξισορρόπηση του μυϊκού συστήματος και ανωμαλιών που φέρουν χρόνιους πόνους και κακή στάση όπως κύφωση, σκολίωση, οσφυαλγία και ισχιαλγία. Βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, στην όμορφη στάση σώματος και απαλλαγή από πόνους. Γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες, ακόμα και τις πιο μικρές και βαθιές έως τις πιο επιφανειακές. Όλες οι κινήσεις γίνονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ασκούμενου, ώστε να γυμνάζεται χωρίς να τραυματίζεται.

Με τη χρήση της διαφραγματικής αναπνοής ως εργαλείο και την ιδιαίτερη ενεργοποίηση των κοιλιακών, ραχιαίων και μυών της πυέλου το σώμα απόκτα ένα φυσικό κορσέ (κέντρο) για να αντλήσει τη δύναμη και να κινήσει τα άκρα (χέρια, πόδια) ώστε όλο το σώμα να γυμναστεί στο μέγιστο χωρίς καταπόνηση.

Οι ασκήσεις μπορούν γίνουν εύκολες-δύσκολες, μεγάλης ή μικρής έντασης, αργές-γρήγορες, απολαυστικές και ανακουφιστικές ανάλογα με την ενέργεια και τις δυνάμεις που έχει ο ασκούμενος τη συγκεκριμένη ημέρα.

Oι βασικές αρχές του Pilates ισχύουν τόσο στις ασκήσεις που γίνονται με τη βοήθεια του εξοπλισμού όσο και στο δάπεδο. H διαφορά είναι ότι στα μηχανήματα κάποιος αρχάριος μπορεί πιο εύκολα να αντιληφθεί τις βασικές αρχές, αφού έχει πάντα κάτι να σπρώξει ή να τραβήξει. Mπορεί, επίσης, να ελέγξει τη στάση του κορμού του και τη δύναμη που βάζει. Αντίθετα, στο δάπεδο χρειάζεται περισσότερη πείρα για να γίνουν σωστά οι ασκήσεις ωστόσο , όπως και στα μηχανήματα, έτσι και στις ασκήσεις δαπέδου υπάρχουν ασκήσεις «βασικές», «μετρίου επιπέδου» και «για προχωρημένους».

 

Πιλάτες – πλεονεκτήματα

 • Ενδυνάμωση – σύσφιξη

Ένα από τα βασικά προτερήματα του pilates είναι η ενδυνάμωση των μυών.  Ορισμένες ασκήσεις είναι τόσο καλές, που αμέσως αντιλαμβάνεσαι την σύσφιξη των μυών του σώματός της.

 • Αύξηση της κοιλιακής δύναμης

Το Pilates δίνει τεράστια έμφαση στην ενδυνάμωση του «κέντρου» του σώματος, αυτό που ο Πιλάτες ονόμασε «powerhouse» και αναφέρεται σε μύες που βρίσκονται μέσα ή γύρω από τους κοιλιακούς μυς σας και την πλάτη. Μέσα από την ενεργοποίηση του κέντρου, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη σταθερότητα, δύναμη και ακρίβεια στις κινήσεις σας.

 • Ισορροπία

Αυτός που κάνει pilates αποκτάει περισσότερη ισορροπία δεδομένου ότι είναι ένα είδος γυμναστικής που απαιτεί υψηλά επίπεδα και ικανότητες ισορροπίας.

 • Αρμονία – χαλάρωση

Το σώμα σφίγγει ενώ ταυτόχρονα το πνεύμα χαλαρώνει. Αυτού του είδους η γυμναστική είναι αντιαγχωτική και δίνει την ευκαιρία στο ενδιαφερόμενο να τα βρει με το σώμα του αλλά και να βρεθεί σε αρμονία με το πνεύμα του. Το πιλάτες έχει πολλά στοιχεία της γιόγκα και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί αρκετά καλύτερα.

 • Ευλυγισία

Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να πετύχει μεγάλη αύξηση στην ευλυγισία του σώματός της.

 • Απώλεια βάρους και περιττού λίπους

Όπως κάθε είδους γυμναστική, έτσι και το πιλάτες βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους και στην καύση του περιττού λίπους. Βέβαια η αεροβική γυμναστική στον τομέα της καύσης του περιττού λίπους έχει καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο και το πιλάτες δεν πάει πίσω.

 • Σύνδεση σώματος – πνεύματος

Βοηθάει πολύ στην αύξηση της σύνδεσης του σώματος με το μυαλό και το πνεύμα. Κατά κάποιο τρόπο, οι ασκήσεις του πιλάτες εκτός από σωματικές είναι ταυτόχρονα και πνευματικές.

 • Βελτίωση της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος

Η αναπνοή είναι η πρώτη και η τελευταία λειτουργία του ανθρώπου. Το Pilates σας μαθαίνει να ελέγχετε την αναπνοή σας ώστε να αναπνέετε σωστά, και άρα το αίμα και ο εγκέφαλός σας να οξυγονώνονται σωστά. Αυτό θα σας δώσει μία πρωτόγνωρη αίσθηση αναζωογόνησης.

Η ιστορία του Πιλάτες

Ο Πιλάτες (Joseph Hubertus Pilates) γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν βραβευμένος γυμναστής ελληνικής καταγωγής και η μητέρα του Γερμανίδα φυσιοθεραπεύτρια. Ο ίδιος ήταν από μικρός πολύ φιλάσθενος και υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό. Το γεγονός αυτό τον εξώθησε να ξεκινήσει μία συνεχή προσπάθεια να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και άρα τη ζωή του.

Έτσι, ασχολήθηκε γρήγορα με πολλές δραστηριότητες όπως σκι, πυγμαχία, ενόργανη γυμναστική κ.α. Παράλληλα μελέτησε γιόγκα αλλά και διάφορες ανατολικές φιλοσοφίες σωματικής και ψυχικής υγείας. Εμπνευσμένος από όλα αυτά, ο Πιλάτες ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 να αναπτύσσει μία ιδέα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής άσκησης το οποίο το ονόμασε «Τέχνη του Ελέγχου» (Contrology), δηλαδή μία προσέγγιση κατά την οποία το μυαλό επιβάλλεται και καθοδηγεί τους μυς.

Το 1912 ο Πιλάτες μετακόμισε στην Αγγλία όπου εργάστηκε ως πυγμάχος, αλλά και ως εκπαιδευτής της αστυνομίας και της Scotland Yard. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πιλάτες βοηθάει τους ασθενείς στο νοσοκομείο να αυξήσουν την κινητικότητά τους προσαρτώντας ελατήρια στα κρεβάτια τους, κάτι που αργότερα αποτέλεσε τη βάση για το όργανο Pilates Reformer. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψε και πάλι στη Γερμανία και τελικά, το 1926 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε το πρώτο studio pilates.

Το 1945 σε μία προσπάθεια του να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, ο Πιλάτες εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Return to life through Contrology», όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόγραμμα ασκήσεων εδάφους (matwork). Πρόκειται για επιλεγμένες ασκήσεις εμπνευσμένες από διάφορα είδη γυμναστικής όπως η ενόργανη και η yoga, οι οποίες παντρεύονται με συγκεκριμένες αναπνευστικές συνήθειες.

Ο Πιλάτες έγραψε ακόμα πολλά βιβλία αλλά και εφηύρε και κατοχύρωσε περισσότερες από 26 πατέντες μηχανημάτων εκγύμνασης Pilates. Πεθαίνει το 1967 στην ηλικία των 83 ετών στη Νέα Υόρκη.