Μυκάλης 5 Νέα Σμύρνη, ΤΚ 17123 | Τηλ. 210 9340344 | Email: info@danceforever.gr
8 Oct

KIZOMBA

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Η Kizomba είναι χορός που εμφανίστηκε πρίν λίγα μόλις χρόνια και τα τελευταία κερδίζει τις καρδιές των ζευγαριών που χορεύουν στα κλαμπ σε όλο τον κόσμο. Η προέλευσή της είναι Αφρικανική οι ρίζες της στην Αγκόλα παλιά πορτογαλική αποικία η επιρροές της είναι φανερές. Γνωστή αρχικά σαν “Passada” (βηματισμός). Στα Αγκολέζικα kizomba σημαίνει “παρτι”.

Στην παραδοσιακή μουσική semba και zouk της Αγκόλας, προστέθηκε από τις νεώτερες γενιές μια μοντέρνα και πολύ αισθησιακή πινελιά. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πιο αργό και αισθησιακό τέμπο σε ένα συνδυασμό του με διάφορα ηλεκτρονικά κρουστά. Θεαματική, η Kizomba κερδίζει τον κόσμο, σαν μια μουσική που σου μένει στο αυτί και σαν ένας χορός πολύ σαγηνευτικός.
Με πολύ εύκολα βήματα, και αισθησιακό ρυθμό, συνδυάζει ρομαντισμό και αφρικάνικο ρυθμό. Η kizomba χορεύεται με τρόπο αισθησιακό και σέξι.

Όσοι δεν ξέρουν να χορεύουν kizomba όταν δουν τον χορό θέλουν να τον μάθουν και όταν γίνει αυτό, δεν θέλουν πια να χορεύουν τίποτα άλλο.
Η Kizomba είναι ένας χορός που χορεύεται συνήθως με παρτενέρ, πολύ κοντά, αλλά όχι σφιχτά. Χορεύεται πολύ απαλά και αργά. Μοιάζει σαν ένα μίγμα από Αργεντίνικο Ταγκό, Αγκολέζικη Σέμπα, Γαλλικό Ζουκ και Σάλσα.
Η Kizomba φέρνει τους δύο παρτενέρ πολύ κοντά, καθώς ο καβαλιέρος διευθύνει και η ντάμα ακολουθεί με έναν πιο ήρεμο από άλλους χορούς τρόπο. Είναι ένας χορός που δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. Ο χορός Kizomba φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Στην Kizomba, αναπτύσσονται διαφορετικά στυλ. Εκτός το αυθεντικό Αγκολέζικο στυλ, κάθε χορευτής που χορεύει kizomba προσθέτει την προσωπική του έκφραση, ανάλογα με την εμπειρία, τις γνώσεις του στο χορό και την καταγωγή του.
Η Kizomba είναι αρκετά δημοφιλής σε πολλές χώρες εκτός από την Αγκόλα, και την Πορτογαλία, όπως η Σερβία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Βραζιλία, η Αμερική και η Αυστραλία και συνεχώς εξαπλώνεται παντού σε ολόκληρο τον κόσμο.

8 Oct

BACHATA

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Η Bachata είναι δημοφιλές μουσικό είδος από τη Δομινικανή Δημοκρατία το οποίο διαμορφώθηκε και περιορίστηκε στα καταγώγια και τα πορνεία του Αγίου Δομίνικου καθώς δεν γινόταν αποδεκτό ως μουσικό ή χορευτικό είδος στην πατρίδα του. Δημιουργήθηκε από φτωχούς μουσικούς οι οποίοι έφτιαχναν μελωδίες με την κιθάρα τους και χορευόταν από ανθρώπους χαμηλής κοινωνικής θέσης που έβρισκαν παρηγοριά στη μελωδία της κιθάρας.
Η Bachata ως μουσικό είδος αποτελεί εξέλιξη του Bolero απ’ όπου πήρε τον μελαγχολικό χαρακτήρα του. Οι στίχοι της Bachata αναφέρονταν στους χαμένους έρωτες και την προδοσία και ως προς αυτό θύμιζε ένα άλλο μουσικό είδος, τα blues, τα οποία όμως (σε αντίθεση με την Bachata) είχαν απήχηση στο ευρύτερο κοινό, καθώς οι μουσικοί των blues χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη ευπρέπεια από τους bachateros.
Η Bachata έγινε δημοφιλής ως χορός και ως μουσικό είδος το 1992 όταν διάφορα συγκροτήματα άρχισαν να γράφουν τραγούδια για Bachata τα οποία έγιναν επιτυχίες. Από τότε, η Bachata αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους χορούς για πάρτι στη Λατινική Αμερική.

Είναι ένας χορός ρυθμικός, ζωντανός, έντονα αισθησιακός και διασκεδαστικός γεμάτος φαντασία και  φιγούρες. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, ευθείς και ελαφριές κινήσεις, πολλές στροφές, πολύπλοκα τυλίγματα και η χαρακτηριστική έντονη πλαϊνή κίνηση των γοφών.

8 Oct

SALSA

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Η salsa έχει χιλιάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Παρευρίσκονται φανατικά και τακτικά σε πάρτι, κάνουν συχνά μαθήματα και δεν χάνουν ευκαιρία για χορό.
Πολλοί από αυτούς όμως, ίσως να μην γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα μόνο είδος salsa, αλλά πολύ περισσότερα, αφού οι κάτοικοι κάθε περιοχής προσάρμοσαν τον χορό στα μέτρα τους δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία στιλ.
Δεν υπάρχει ένα στιλ που να θεωρείται «αυθεντικό». Κάθε είδος είναι ξεχωριστό, αλλά όλα έχουν ένα κοινό, την ίδια ρίζα (Κoύβα).Επoμένως, όποιο είδος και αν προτιμάτε, είστε αναμφίβολα χορευτές, το θέμα είναι ποιο στιλ τελικά χορεύετε;

Σήμερα, η Salsa χωρίζεται σε διάφορα στιλ ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση. Σύγκριση μεταξύ των στιλ salsa δεν μπορεί να γίνει πολύ απλά γιατί κάθε είδος είναι τελείως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Συνεπώς, δεν υπάρχει το «καλύτερο» στιλ, αλλά υποκειμενικά μπορεί ο καθένας να διακρίνει αυτό που τον εκφράζει περισσότερο.

Ανεξάρτητα από το είδος της salsa που εσείς θα επιλέξετε, η διαδικασία εκμάθησης θα είναι η απόλυτη χορευτική εμπειρία, αφού πρόκειται για έναν συναρπαστικό και πολύ εκφραστικό χορό που θα σας ξετρελάνει.

8 Oct

PASO DOBLE

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Tο Paso Doble αν και παραπέμπει σε ισπανικό χορό, στην πραγματικότητα άνθισε στη Γαλλία το 1930, γι’ αυτό και πολλά βήματα του χορού έχουν γαλλική ονομασία.
Ο χορός είναι εμπνευσμένος από τις ισπανικές ταυρομαχίες, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι οι περισσότερες φιγούρες του θυμίζουν τις κινήσεις ταυρομάχου σε αρένα.
Το όνομα «Paso Doble» (υπήρχε και η αντίστοιχη γαλλική ονομασία) σημαίνει «δύο βήματα» και αναφέρεται στον χαρακτηριστικό διαδοχικό βηματισμό του χορού (αριστερό-δεξί-αριστερό-δεξί…).Το Paso Doble σήμερα χορεύεται ως κοινωνικός χορός σε ορισμένες γαλλικές, επαρχίες, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας, του Βιετνάμ, της Γερμανίας και φυσικά της Ισπανίας. Παρ’ όλα αυτά, το Paso Doble δεν έχει μεγάλη απήχηση στις αγγλόφωνες κοινωνίες.

Είναι ένας ρυθμικός, ζωντανός, κινητικός και  επιβλητικός χορός .Η κίνηση του είναι προοδευτική, με πολλές στροφές και αλλαγές θέσεων. Χαρακτηρίζεται από Ξαφνικές, ευθείς, δυνατές, επιβλητικές κινήσεις, άλματα, στροφές και επιβλητικό ύφος.

8 Oct

SAMBA

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Η πραγματική καταγωγή της μουσικής της Samba είναι από την Αφρική. Η Samba ως χορός εμφανίστηκε στη Βραζιλία τον 17ο αιώνα από αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν εκεί και συνόδευαν τις θρησκευτικές τελετές τους με μουσική της Samba. Οι Ευρωπαίοι άποικοι όμως, επέβαλαν τον χριστιανισμό στους σκλάβους και τιμωρούσαν κάθε άλλου είδους λατρεία με θάνατο. Οι σκλάβοι προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή τη θρησκεία τους «μεταμφίεσαν» τις θρησκευτικές τελετές τους σε χορευτικά πάρτι, όπου συγκεντρώνονταν και χόρευαν δοξάζοντας τον θεό τους υπό τη μουσική της Samba.
Η Samba παραμένει μέχρι και σήμερα ο πιο δημοφιλής χορός στη Βραζιλία διατηρώντας αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά της (σε αντίθεση με τον τρόπο που χορεύεται σε Ευρώπη και Αμερική). Το 1925, η Samba διαδόθηκε στην υπόλοιπη Αμερική ως χορός για ζευγάρια μέσα από χορευτικές ταινίες και τελικά εισήχθη στην Ευρώπη εξαιτίας της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει.

Είναι ένας χορός γεμάτος ζωντάνια, κέφι, δράση, αισθησιασμό και πάθος. Η  κινήσεις του γίνονται Ζιγκ-ζαγκ, προοδευτικά, κυκλικά, με έντονο ρυθμό και συνεχή ταλάντευση , με συγχρονισμό, με ευθείς δυνατούς βηματισμούς , βαρύτητα, ευλυγισία και ελαστικότητα. Η χαρακτηριστική της κίνηση είναι η κίνηση bounce action η οποία  προέρχεται από την πίεση και το τέντωμα στα γόνατα και στην γωνία του ποδιού στήριξης με το πόδι που ακολουθεί. Κάθε πίεση διαρκεί περίπου τον μισό χρόνο ενός χτύπου της μουσικής (3/4+1/4) του χτύπου και 1 ολόκληρο χτύπο. Ο βαθμός της ταλάντευσης, διαφέρει από βήμα σε βήμα. Χορογραφικά κινείται κυκλικά, προοδευτικά, με σημεία ελευθέρου χορού, στατικά και προς τους θεατές. Χαρακτηριστική είναι η εμπρός πίσω σαν εκκρεμές κίνηση (pendulum action) και τα οκτάρια στην μέση. Η διάρκεια-ρυθμός των κινήσεων είναι διαφορετικός σε κάθε βήμα.

8 Oct

JIVE

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Το Jive δημιουργήθηκε από τους αφροαμερικάνους της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής το 1880. Στις αφροαμερικανικές συνοικίες οργανώνονταν διαγωνισμοί Jive όπου οι αφροαμερικάνοι διαγωνίζονταν ως προς τις χορευτικές τους ικανότητες με έπαθλο μια τούρτα, γι’ αυτό ο χορός έγινε γνωστός και ως “Cake Walk” (Cake=τούρτα).Η ζωντανή μουσική και ο δυναμικός χορός έκαναν το Jive δημοφιλές στις αφροαμερικανικές κοινότητες του Σικάγο και της Νέας Υόρκης.
Το Jive διέφερε εντελώς από τους μουντούς και μελαγχολικούς χορούς της υψηλής κοινωνίας της Αμερικής και της Βρετανίας. Γι’ αυτό και αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτορίας το 1901 γνώρισε τεράστια επιτυχία στις κοινωνίες των λευκών οι οποίοι ένοιωσαν πλέον ελεύθεροι να υιοθετήσουν ένα πιο ενεργητικό και χαρούμενο είδος χορού.
Το 1910 άρχισε να γίνεται συνδυασμός πολλών χορευτικών ειδών με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων χορών όπως το Swing που δημιουργήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και θύμιζε πολύ το Jive.

Είναι ένας ρυθμικός, ζωντανός, κινητικός, έντονα πειρακτικός χορός με πολλές στροφές και αλλαγές θέσεων. Χαρακτιρίζεται από ευθείς , ελαφριές ξαφνικές και ζωηρές κινήσεις, από κλωτσιές, στροφές, απότομες αλλαγές θέσεων, από την χαρακτηριστική κίνηση swing και την έντονη δυναμική κίνηση στους γοφούς.

8 Oct

CHA CHA

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Το Cha Cha κατάγεται στην πραγματικότητα από το Mambo. Στην μουσική του Mambo υπήρχε ένας ευδιάκριτος χτύπος πάνω στον οποίο άρχισε να χορεύει ο κόσμος και το βήμα αυτό ονομάστηκε «Τριπλό Mambo». Το 1954 εξελίχθηκε σε ένα διαφορετικό είδος χορού που ονομάστηκε Cha cha. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνουν τα πόδια στο chasse (τριπλός βηματισμός) που υπάρχει στα περισσότερα βήματα.

Ο καινούριος αυτός χορός έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και εξακολουθεί να είναι ένας από τους αγαπημένους latin χορούς είναι ένας χορός με  ζωηράδα, κινητικότητα και πάθος, χαρακτηρίζεται από σταθερή, κουβανέζικη κίνηση  με την οποία το ζευγάρι κινείται στην ίδια ή στη αντίθετη κατεύθυνση ή και χωριστά.

Εντυπωσιάζει με τις συγχρονισμένες, απότομες κόφτες ξαφνικές και ελεύθερες κινήσεις του, τα κρατήματα και τις αλλαγές ρυθμού. Η έμφαση είναι στα ποδιά-γόνατα-πέλματα. Χορογραφικά δεν θα πρέπει να ταξιδεύει στον χώρο, αλλά να κερδίζει την προσοχή με τις πρωτότυπες γεμάτες φαντασία κινήσεις.

8 Oct

RUMBA

by admin5 |Oct 8, 2017 |0 Comments

Ο χορός που διδάσκεται σε αρκετές σχολές χορού ως Ρούμπα δημιουργήθηκε από τον χορευτή Pierre Zurcher Margolie που πήγε στην Κούβα το 1952 για να μελετήσει τους χορούς που χορεύουν οι Κουβανοί. Εκεί είδε τον χορό που ονομάζουν οι Κουβανοί Μπολερό-Σον. Για καλύτερη προώθηση (marketing) του χορού που άρχισε να διδάσκει, χρησιμοποίησε την ονομασία Ρούμπα ως ένα πιο εύηχο όνομα, για έναν χορό που είναι εντελώς διαφορετικός από τον Κουβανικό χορό Ρούμπα.

Η Rumba είναι ένας αργός, δυναμικός, ρομαντικός χορός με έντονο το συναίσθημα της ένωσης των παρτενέρ.
Ανήκει στους Latin χορούς, δηλαδή, είναι στατικός χορός (δεν κινείται κυκλικά στην πίστα) και χαρακτηρίζεται από την Latin κίνηση των γοφών (hip action).
Η Latin κίνηση των γοφών στο American Style, που διαφέρει από την Latin κίνηση των γοφών στο International Style, είναι η αργή αλλαγή βάρους (διαδοχικό λύγισμα-τέντωμα των γονάτων) από το ένα πόδι στο άλλο, έτσι ώστε το ένα μόνο πόδι να συγκεντρώνει το βάρος του σώματος προκαλώντας την μετακίνηση του αντίστοιχου γοφού πάνω από την φτέρνα του ποδιού που στηρίζει το βάρος.

7 Oct

ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ

by admin5 |Oct 7, 2017 |0 Comments

Ο σύγχρονος χορός προέκυψε ως μία μορφή «επανάστασης» ενάντια στις αυστηρές αρχές του μπαλέτου.
Επικεντρώνεται στην προσωπική ερμηνεία του χορευτή και όχι σε βήματα με συγκεκριμένη δομή όπως συμβαίνει στο μπαλέτο.
Οι χορευτές του σύγχρονου απορρίπτουν τους περιορισμούς που επιβάλει το κλασσικό μπαλέτο και, αντίθετα, ευνοούν κινήσεις που απορρέουν από τα εσωτερικά τους συναισθήματα. Ο σύγχρονος χορός εναντιώνεται στην αυστηρά δομημένη τεχνική και στην στολή και τα παπούτσια μπαλέτου, γι’ αυτό και οι χορευτές αυτού του στιλ εκτελούν κινήσεις με μεγαλύτερη ελευθερία, ρούχα που τους εκφράζουν και συχνά χωρίς παπούτσια.

Βασικά χαρακτηριστικά του χορού είναι η ελευθερία και η έντονη εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των χορευτών. Κάθε χορευτής σχεδιάζει ο ίδιος τις χορογραφίες του και συχνά επινοεί βήματα τα οποία χρησιμοποιεί στις ρουτίνες του. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό του μοντέρνου, που τον διαφοροποιεί από το μπαλέτο, είναι η σκόπιμη χρήση της βαρύτητας. Σε αντίθεση με τους χορευτές του μπαλέτου που προσπαθούν να φαίνονται διαρκώς άνετοι και ελαφριοί πάνω στις μύτες των ποδιών τους, οι χορευτές του σύγχρονου χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός τους για να ενισχύσουν τις κινήσεις τους, και οι χορογραφίες τους συχνά περιλαμβάνουν «πτώσεις» στο έδαφος και φιγούρες στο πάτωμα.

Οι χορευτές του σύγχρονου χρησιμοποιούν τον χορό ως μέσο έκφρασης των προσωπικών τους συναισθημάτων. Συνήθως, πριν ξεκινήσουν την χορογράφηση μιας ρουτίνας, αποφασίζουν τι είδους συναισθήματα θέλουν να μεταδώσουν στο κοινό, επιλέγοντας θέματα που τους εκφράζουν περισσότερο, όπως ο έρωτας ή η αποτυχία κλπ.

Ο χορευτής επιλέγει ρούχα που ταιριάζουν καλύτερα στο θέμα που παρουσιάζει. Αναλόγως θα γίνει και η επιλογή της μουσικής, ή μπορεί και να μην υπάρχει μουσική συνοδεία.

Για τους χορευτές του σύγχρονου, ο χορός είναι μια εκδήλωση έκφρασης και δεν υπάρχει συναίσθημα που δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον χορό. Ο χορός μπορεί να εκφράσει την χαρά, την ευτυχία, την λύπη, την οργή, το πάθος, την απογοήτευση, και κάθε έκφανση της ζωής του ανθρώπου.

Ο σύγχρονος χορός επιτρέπει στους χορευτές να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να θέτει κανόνες και περιορισμούς, γι’ αυτό και αποτελεί την απόλυτα ελεύθερη έκφραση κάθε χορευτή.

 

Μοντέρνος

Στην Ελλάδα, ο όρος «μοντέρνος χορός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα χορών που χορεύονται ατομικά (solo) ή σε ομάδες (group dances), και περιλαμβάνει το hip-hop, το break dance, το rn’b, το funky, τη jazz και άλλα χορευτικά είδη.
Παρ’ όλο που οι χοροί αυτοί διακρίνονται από σημαντικές διαφορές, παρουσιάζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, μπορούν να ερμηνευτούν ελεύθερα ανάλογα με την κρίση και τη διάθεση του εκάστοτε χορευτή. Γι’ αυτό το λόγο, σε αντίθεση με άλλα είδη χορού, για αυτά τα είδη δεν έχουν καθιερωθεί ακόμα, συγκεκριμένα βηματολόγια ή αυστηρή τεχνική.

Ένα τυπικό ομαδικό μάθημα είναι δομημένο σε τρία σκέλη, όπως τα περισσότερα μαθήματα (ατομικά ή ομαδικά).

Το πρώτο σκέλος αποτελείται από την προθέρμανση ή αλλιώς το «ζέσταμα». Οι μαθητές, με την βοήθεια της δασκάλας ή του δασκάλου τους, εκτελούν μία ακολουθία ασκήσεων και χορευτικών κινήσεων διάρκειας περίπου 10 λεπτών. Με τις ασκήσεις αυτές θερμαίνονται οι μύες του σώματος και έτσι ο μαθητής προστατεύεται από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της εντατικής χορευτικής άσκησης.

Μετά την προθέρμανση, ακολουθεί το κύριο μέρος του μαθήματος κατά το οποίο οι μαθητές διδάσκονται καινούρια βήματα τα οποία ενώνουν μεταξύ τους σε συνδυασμούς κινήσεων οχτώ χτύπων (οχτάρια).

Ο/Η δάσκαλος/δασκάλα δημιουργεί σταδιακά μία χορογραφία, χρησιμοποιώντας τους συνδυασμούς που έχουν διδαχθεί οι μαθητές. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να καταφέρουν οι μαθητές να χορεύουν όμορφα και με άνεση τον χορό που έχουν επιλέξει να διδαχθούν και μετά από κάποια μαθήματα (ο χρόνος εξαρτάται από την επίδοση του κάθε μαθητή) να μπορούν να συνδυάσουν οι ίδιοι διάφορες κινήσεις μεταξύ τους και να αυτοσχεδιάζουν.

Στα τελευταία 5 με 10 λεπτά του μαθήματος, οι μαθητές μαζί με τον/την δάσκαλο/δασκάλα τους εκτελούν κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης και διατάσεις για να χαλαρώσουν οι μύες και να προληφθούν τυχόν τραυματισμοί.

Τα μαθήματα μοντέρνου χορού είναι ένας όμορφος και οικονομικός τρόπος για να ξεφύγετε από την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, της δουλείας ή του σχολείου, και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ασχοληθείτε με το χορό.

7 Oct

FLAMENCO

by admin5 |Oct 7, 2017 |0 Comments

Μια τέχνη που μοιάζει με άσβεστη φωτιά: άλλοτε σιγόκαιει σαγηνευτικά και άλλοτε φουντώνει, γεμάτη δημιουργικές αντιθέσεις που ποτέ δεν σταματούν να σε καλούν να ανακαλύψεις τα μυστικά τους, τις μορφές τους, τα χρώματα τους.Η φλόγα του Flamenco δεν θα σβήσει ποτέ.

Η πιο έντονη παρουσία στη σάρκα του Flamenco είναι το πάθος.Ο έρωτας κι ο θάνατος, πάντα παρόντες, σε περιμένουν στην επόμενη φράση της μουσικής. Η καταπίεση και η σκλαβιά θα γίνουν ξέσπασμα και λεφτεριά.
Ο κατατρεγμός, ο διωγμός και η πείνα θα γίνουν ικανοποίηση. Ο σαρκασμός, η περηφάνια, η ντροπή… όλα ντύνονται με το άσβεστο πάθος, γίνονται τραγούδια και χορός, επιφωνήματα ηχηρά, χτυπήματα των χεριών μέχρι που καίγονται οι παλάμες, γοερός σπαραγμός, βουβός λυγμός μίας κιθάρας που φλέγεται από την ένταση και το πάθος.
Το Flamenco είναι ένα μεγαλειώδες είδος τέχνης, περίτεχνο και αριστοτεχνικό με έντονα λαϊκό χαρακτήρα και ολοφάνερες σχέσεις με την παράδοση και την βαριά κληρονομιά της γενέτειρας του, της Ανδαλουσίας.

Το Flamenco, παρ’ όλο που γνώρισε άνθιση στην Ισπανία, προέρχεται από έναν ινδικό, νομαδικό λαό που μετανάστευσε στην Ισπανία τον 15ο αιώνα.
Στη νέα τους πατρίδα οι Ινδοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε γκέτο και, παρ’ όλο που αυτά τα μέτρα ήταν σκληρά, συνέβαλαν στη διατήρηση των παραδοσιακών ινδικών χορών και ασμάτων.

Αν και η προέλευση της ονομασίας του χορού δεν είναι γνωστή, τελικά η λέξη «Flamenco» ταυτίστηκε με τη λέξη «τσιγγάνος», επειδή έτσι αποκαλούσαν οι ντόπιοι τους ινδούς μετανάστες οι οποίοι ζητιάνευαν.
Η ισπανική κοινότητα ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική κουλτούρα των τσιγγάνων το 1782 όταν ο βασιλιάς της Ισπανίας παραχώρησε κάποια δικαιώματα και ελευθερίες στους τσιγγάνους. Οι ντόπιοι υιοθέτησαν τη μουσική και τους χορούς των τσιγγάνων στους οποίους πρόσθεσαν το πάθος, τον ερωτισμό και τον δυναμισμό που χαρακτηρίζουν το ισπανικό ταμπεραμέντο.

Το Flamenco έφτασε στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα με τη διοργάνωση γιορτών όπου χορευόταν αποκλειστικά ο συγκεκριμένος χορός.